Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ "ΜΥΛΟΣ" 3 εκθέσεις με 1 εισιτήριο

Υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζεται στην Θεσσαλονίκη και στον Πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού Μύλος, ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός , τρεις Εκθέσεις χωρίς προηγούμενο με συντελεστές σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς.
Οι Εκθέσεις είναι προτεινόμενες από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων. (www.e-yliko.gr
                         
1. «ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»
2. «ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821»
3. «ΜΙΚΡΟΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΕΩΣ ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ»

 
Έναρξη 18 Ιανουαρίου 2014
«ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»
Η αξεπέραστη προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στους τομείς της Φιλοσοφίας και των Καλών Τεχνών είναι πασίγνωστη και δεν αμφισβητείται από κανένα. Το ίδιο γνωστή είναι και η προσφορά τους στο χώρο των αρχαίων Επιστημών. Όμως η Τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων είναι σχετικά άγνωστη όπως και οι απίστευτες επιδόσεις τους στον τομέα αυτό.
Η έκθεση ξαναζωντανεύει 50 εξαιρετικές εφευρέσεις του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος (από το «ρομπότ - υπηρέτρια» του Φίλωνος μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος και από το υδραυλικό ωρολόγιο του Αρχιμήδη μέχρι τον «αναλογικό υπολογιστή» των Αντικυθήρων) που καλύπτουν την περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου.
Στόχος της είναι να αποδείξει ότι η αρχαία ελληνική τεχνολογία λίγο πριν το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας, να τονίσει ότι η εξέλιξη της σημερινής μας τεχνολογίας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την ανέξοδη «επανάκτηση» από το δυτικό πολιτισμό (μετά από χίλια χρόνια ωρίμανσης) της αξιοθαύμαστης «ξεχασμένης» αρχαιοελληνικής τεχνολογίας και να υποδείξει πόσα περισσότερα (από όσα νομίζουμε) χρωστά ο σύγχρονος Δυτικός Τεχνολογικός Πολιτισμός στους Έλληνες.
Πρόκειται για την εγκυρότερη έκθεση του είδους της παγκοσμίως (καθότι στηρίζεται αποκλειστικά στην ενδελεχή μελέτη της αρχαιοελληνικής, λατινικής και αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελαχίστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων.
 
 
 
«ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821»
Καθώς η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία παρακμάζει, ο Κωνσταντίνος ο Μέγας σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του κράτους μεταφέρει τη ρωμαϊκή πρωτεύουσα στις όχθες του Βοσπόρου ιδρύοντας την Κωνσταντινούπολη και την Βυζαντινή Αυτοκρατορία. 11 αιώνες λαμπρής ιστορίας μέχρι την άλωση από τους Οθωμανούς. Η βυζαντινή αυτοκρατορία συνεχίζεται όμως για μικρή περίοδο στην Βυζαντινή πολιτεία του Μυστρά. Μετά την ολοκληρωτική παράδοση της Ελλάδος στου Οθωμανούς, οι Έλληνες για 400 περίπου χρόνια δουλεύουν την ιδέα της απελευθέρωσης μέχρι τη στιγμή της έκρηξης.
Η έκθεση διαρθρώνεται γύρω από άξονες, που αλληλοσυμπληρώνονται με σκοπό να παρουσιάσουν μία συνολική εικόνα της Βυζαντινής Εποχής αλλά και αργότερα μέχρι την Επανάσταση του 1821. Οι ενότητες αυτές συμπεριλαμβάνουν έργα από την Εκκλησιαστική Τέχνη, Βυζαντινές Εικόνες, Έργα Ζωγραφικής, Στέμματα, Υπερμεγέθη Τρισδιάστατα Ομοιώματα ιστορικών προσώπων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, Μακέτες, Έκθεση Φωτογραφίας, Αγιά Σοφία, Σκεύη, Κεραμικά και Κοσμήματα, Ενδυμασίες – Φορεσιές, Όπλα – Σπαθιά κ.λ.π..
 
«ΜΙΚΡΟΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΕΩΣ ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ»
25 Καράβια Μικροναυπηγικής. Η σχέση του Ελληνικού λαού με τη θάλασσα δεν χάθηκε ουδέποτε στο πέρασμα του χρόνου και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας οι Έλληνες ανέπτυξαν την ναυσιπλοΐα, κυριάρχησαν στο εμπόριο και διέδωσαν στα πέρατα της γης τον Ελληνικό πολιτισμό.
Κατά την περίοδο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας τις θάλασσες οργώνουν ασταμάτητα εμπορικά, αλιευτικά και πολεμικά πλοία. Υπάρχει μια διαρκής και αναπόφευκτη επιρροή ποικιλόμορφων πολιτισμικών στοιχείων αλλά και ταυτοχρόνως μέριμνα για την εξασφάλιση της βυζαντινής κυριαρχίας.
Με την παρακμή της Βυζαντινή αυτοκρατορίας και την άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς, οι Έλληνες στην προσπάθεια τους να απαλλαχθούν από τα δεσμά της σκλαβιάς καταφέρουν να ναυπηγήσουν πλοία σε ναυπηγεία του εξωτερικού προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους.
Κατά τους νεώτερους χρόνους η ελληνική ναυτιλία εξελίσσεται όλο και περισσότερο, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να τη διατηρήσουν στην κορυφή της ναυτιλίας ανά τον κόσμο αλλά να δείξουν την ισχύ της κατά τη διάρκεια των πολέμων που έλαβαν χώρα κατά τον 19ο αλλά και 20ο αιώνα.
Οι Εκθέσεις απευθύνονται σε κοινό κάθε ηλικίας, όπως οικογένειες, εκπαιδευτικούς, μαθητές-φοιτητές, επιστήμονες, επαγγελματίες και φιλότεχνους.
Ο χώρος Τέχνης και Πολιτισμού Μύλος προσφέρει:
1. Ξεναγούς
2. Χώρους που πληρούν κανόνες υγιεινής &ασφάλειας.
3. Προσωπικό ασφαλείας
4. Προσβασιμότητα σε ΑΜΕΑ .
5. Parking για σχολικά λεωφορεία & ΙΧ αυτοκίνητα.
6. Σύστημα φύλαξης και πυρασφάλειας
Το Ωράριο Λειτουργίας έχει ως εξής:
Από 18 Ιανουαρίου 2014
Δευτέρα έως Παρασκευή: 9.00π.μ – 14.00μ.μ για σχολεία
Σαββάτο - Κυριακή 10.30π.μ - 20.00μ.μ για το κοινό
Η συμμετοχή των μαθητών για τις τρεις Εκθέσεις μαζί με την ξενάγηση ανέρχεται στα 5 ευρώ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ:
Με την κυρία
Σοφία Τουράκου
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ : 2315 151049 Μ.: 6987106197 - 6936445533
Παρακαλούμε θερμά για την ενημέρωση όλων των δασκάλων και καθηγητών του σχολείου σας.
Παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου