Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Εργαστήρι εκφραστικής ανάγνωσης και δημιουργικής γραφής

Το πολιτιστικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε φέτος στο σχολείο μας με τίτλο «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ» ξεκίνησε με το σκεπτικό ότι σε κάθε σχολείο υπάρχουν πολλές δημιουργικές τάσεις των μαθητών που, λόγω της τυποποιημένης ροής του μαθήματος και της πίεσης του χρόνου (μια που μιλάμε για Λύκειο) καταπνίγονται στα εκπαιδευτικά λιμνάζοντα νερά. Θέλησα λοιπόν να δώσουμε μια ανάσα πνοής και μια μικρή διέξοδο στα ταλέντα και τις δεξιότητες των μαθητών μας, για να εκφράσουν την ψυχή και να καταθέσουν τους προβληματισμούς τους.

Και φαίνεται ότι δεν διαψεύστηκα! Αν και η έγκριση του προγράμματος ήρθε με σχετική καθυστέρηση (λίγο πριν τα Χριστούγεννα) και ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν 4 περίπου μήνες, οι μαθητές δούλεψαν με πολύ μεράκι και ενθουσιασμό και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό και πολύπλευρο. Εκφραστική ανάγνωση με πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ παιδείας του δήμου μας,, ποιητικές δημιουργίες των μαθητών με διακρίσεις και πρωτιές σε τοπικούς και πανελλήνιους διαγωνισμούς, δημιουργία πρωτότυπου σεναρίου από τους μαθητές της ομάδας και θεατρική  απόδοσή του από τους ίδιους - που ξεδίπλωσαν και το υποκριτικό τους ταλέντο - εκπαιδευτικές επισκέψεις στη βιβλιοθήκη του δήμου μας και στο μουσείο κινηματογράφου, παρουσία συγγραφέα στο σχολείο και συζήτηση με τους μαθητές είναι όσα καταφέραμε σε  αυτό  το σύντομο χρονικό διάστημα.

Ακολουθεί ένα δείγμα όλων αυτών των δράσεων και προσπαθειών δημιουργικής έκφρασης των μαθητών.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς  τη συνάδελφο, φίλη και συνοδοιπόρο σ΄ αυτό το δημιουργικό ταξίδι, τη φιλόλογο ΣΟΦΙΑ ΣΑΣΚΑΛΙΔΟΥ, για την πολύτιμη βοήθεια, και συμπαράστασή της και τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα αυτό. 

Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΑΝΙΔΟΥ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου